Cumhuriyet

                                      
Mustafa Kemal Atatürk milletin sesini duyurup hak ve hukukunu müdafaa edecek olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni  23 Nisan 1920'de Ankara'da açmıştır. Modern Türkiye'nin temellerini atan Atatürk, milli egemenlik ilkesini, devletin temel ögelerinden biri haline getirmiştir. Kişi egemenliğinden millet egemenliğine geçilmiştir. TBMM, olağanüstü bir dönemde açıldı. Demokrasi ilkelerine bağlıydı. Mecliste farklı görüş ve düşüncelerden birçok milletvekili görev alırdı. Mecliste görev yapan herkesin ortak amacı, vatanın bütünlüğü ile milletin bağımsızlığını sağlamak oldu.  
TBMM Türk milletinin haklı davasını savunmaya başlamış ve kurulacak yeni devletin ve rejimin temelini halk idaresinin yani demokrasinin oluşturacağını "Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir." prensibi ile ortaya koymuştur. Böylece tek kişinin hakimiyeti ve bu hakimiyetin babadan oğula geçişi ilkesine dayanan yönetim biçimini ifade eden saltanat da son bulmuştur. 29 Ekim 1923'te de Cumhuriyet ilan edilerek yeni Türk devletinin yönetim anlayışı da belirlenmiştir. 1924 yılında anayasaya devletin yönetim biçimi ile ilgili olarak, "Türkiye Devleti'nin hükümet biçimi Cumhuriyettir." maddesi eklenmiştir.
Türkiye'nin şu ana kadar 1921, 1924, 1961 ve 1982 yıllarında kabul edilen 4 anayasası olmuştur. Bütün anayasalarda egemenliğin millete ait olduğu ifadesi korunmuştur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Üyeleri:
  • Başbakan 
  • Devlet Bakanları 
  • Milletvekilleri
Cumhuriyet yönetimini Meşrutiyet yönetiminden ayıran en önemli özelliği nedir? Açıklayınız.