Tanzimat Fermanı

                                           

 

1839 yılında Tanzimat Fermanı ilan edildi. Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk adımıdır. Fermana göre kanun önünde herkes eşit sayıldı. Yargılamada açıklık yapıldı, vergi ve askerlik konularında yeni düzenlemeler yapıldı. Amaç, devlet yönetiminde merkezileşmeyi sağlamaktır. Osmanlı Devleti'nin anayasal gelişiminin başlangıcıdır. Tanzimat Fermanı bir anayasa değildir. Yeni bir rejime gidilmeksizin padişah kendi yetkilerini sınırlandırmıştır.

Tanzimat fermanında padişahın yetkileri sizce nasıl etkilenmiştir?
Tanzimat Döneminde Avrupa'da eğitim gören ve Fransız İhtilali'nin yaydığı fikirlerden etkilenen Osmanlı aydınlarına göre devleti dağılmaktan kurtarmak için bir anayasa hazırlanmalı ve meclis açılmalıydı. II. Abdülhamit'in sadrazamlığa getirdiği Mithat Paşa ilk anayasa olan "Kanun-i Esasi"yi hazırladı. 1876 yılında kabul edildi.
İlk anayasanın kabul edilmesinin önemini açıklayınız.
1876 yılında Osmanlı Devleti'nin dağılmasını engellemek için II. Abdülhamit Döneminde Meşrutiyet yönetimine geçildi. İlk anayasamız Kanun-i Esasi yürürlüğe girdi. Osmanlı tarihinde, parlamenter sisteme ilk defa I. Meşrutiyet ile geçilmiştir. Halkın seçimlere ve padişahın yanında yönetime katılması, ilk kez Meşrutiyet döneminde sağlanmıştır. Halkın seçtiği müslüman ve gayrimüslim 115 üyeden olan Mebusan Meclisi ve 26 üyesi bulunan ve tamamı padişah tarafından seçilen Ayan Meclisi açıldı.
Meşrutiyet yönetimi nasıl bir yönetimdir?
Monarşi ve Meşrutiyet yönetimini halkın hakları bakımından karşılaştırınız.