Egemenlik

Egemenlik (hakimiyet), egemen olma, hakimlik, üstünlük anlamlarına gelir ve hükmeden, emreden, buyuran, buyruğunu yürütebilen üstün gücü ifade etmek için kullanılır. İktidara sahip olmak, egemenliğe yani devlet gücüne sahip olmakla aynı anlama gelir. 
"Madde 6- Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
 Türk Milleti, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır.
 Egemenliğin kullanılması, hiç bir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiç bir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz."
Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün anayasamızda yer almasının nedeni sizce ne olabilir? Açıklayınız.
Milli Egemenlik
Milli Egemenliğin en kısa tanımı şudur: "Egemenliğin tek meşru kaynağı ve sahibi Millettir." Millet iradesi, fertlerin iradelerinin bir araya gelmesinden ve kaynaşmasından oluşmaktadır. Milli egemenlik, milletin bölünmez iradesini temsil eder.
Atatürk'e göre, toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kesin manasıyla milli egemenliğin kurulmuş olmasına bağlıdır. Bundan dolayı hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası milli egemenliktir.
Atatürk, "Türküm" diyen her insanın vatan toprakları üstünde ayrıcalıksız ve kaynaşmış bir türk ulusunu temsil ettiğini özellikle vurgulamıştır. "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Ulusun Olacaktır" ilkesi doğrultusunda hiç bir güç, hiç bir iç ve dış kuvvet bu hakkı elinden alamaz. Ulusumuz, en kutsal varlığı olan bağımsızlığını gerektiğinde canı pahasına korumuştur ve her zaman da koruyacaktır.
Milli egemenlik anlayışında egemenliğin kaynağı ile kullanıcısı ayrılmıştır. Bu anlayışa göre temsilci milletten vekalet alacak ve onun adına egemenliği kullanacaktır. Milletin temsilcileri yasayı yapacak, sadece onu uygulamakla görevli ve yükümlü olacaktır. Millete ait olan egemenlik de mutlak, sınırsız, tek ve bölünmezdir.
 Kişi egemenliği ile millet egemenliğini karşılaştırınız.